Przygotowanie dziecięcych potraw to wyzwanie dla rodziców. Z jednej strony chodzi o to, żeby nie zajęło to zbyt wiele czasu, z drugiej natomiast, żeby przyrządzone potrawy były zdrowe, nie narażały małego człowieczka na niepotrzebne kłopoty.
Szukałam więc składników, które może jeść niemowlę w poszczególnych okresach swojego życia. Dzielę się z Wami Mamuśki (lub Tatuśki ;)), żeby Wam już było łatwiej.
Co ciekawe...wyczytałam, że kaszki z glutenem (np. manna), które producent opisał "po 4 miesiącu", można podać dziecku karmionemu piersią. Dziecku karmionemu mlekiem modyfikowanym, kaszkę taką można podać po 5 miesiącu.
Co może jeść niemowlę po 5 miesiącu życia?
- śliwki (niektóre źródła podają, że już po 4. W Niemczech są inne normy niż u nas)
- brokuły
- cukinia
- kalafior
- kabaczek
- zielony groszek
- pierś z kurczaka
- pierś z indyka
- królik
- cielęcina
- jagnięcina
- kasza jaglana i pszenna
- buraki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz