- unikaj jedzenia i picia z tych samych naczyń co osoby, u których występują oznaki choroby (nie jedzmy zupki po dziecku, "bo się zmarnuje")
- myj ręce przed jedzeniem
- zwiększ ilość przyjmowania witaminy C (naturalna np. w cytrusach, papryce, brokułach, pomidorach)
- pij przynajmniej 8 szklanek wody dziennie
- dużo wypoczywaj! Wypoczęty organizm jest w stanie lepiej walczyć z zarazkami
- unikaj dużych skupisk ludzkich
- ubieraj się na cebulkę, aby uniknąć przechłodzenia lub przegrzania organizmu
- spożywaj produkty bogate w cynk, który wzmacnia układ odpornościowy
- włącz do swojej diety czosnek. Jest bakteriobójczy, wzmocni organizm.
- Jedz ryby i owoce morza zawierające dużo kwasów omega-3.
czwartek, 11 lutego 2016
Jak zapobiegać grypie
Co zrobić, żeby w panującym obecnie sezonie uniknąć częstych infekcji. Niedoleczenie infekcji lub grypy może nie tylko powodować dyskomfort, ale stanowią zagrożenie . Pogrypowe powikłania mogą być tragiczne w skutkach. powikłania obejmują np. zapalenie płuc, zapalenie oskrzeli, zapalenie ucha lub zatok czy nawet zawał serca. Niestety nie ma stuprocentowej metody na uniknięcia zarażenia wirusem grypy, możemy za to wzmocnić nasz organizm, by ryzyko zachorowania zmalało.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz