wtorek, 4 sierpnia 2015

Sałatka z ogórków z pieprzem ziołowym

Pojawienie się na targu, w sklepach czy też we własnym ogrodzie truskawek oznacza początek sezonu robienia przetworów na zimę. Przetwory, to lato zamknięte w słoiku, a lato pachnie nie tylko owocami. Pamiętajmy też o warzywach! Mam nadzieję, że ten przepis podobnie jak następne stanie się inspiracją dla tych, którzy stawiają swoje pierwsze kroki na niwie kulinarnej oraz  dla tych bardziej doświadczonych. 

Sałatka z chrupiących ogórków z aromatycznym pieprzem ziołowym. 



Jest pyszna, nie jest pikantna, może trochę słodka. W sam raz do obiadu.


Składniki:
  • 5 kg ogórków (pokrojonych w grube plastry)
  • 1,5 kg cebuli (w pióra lub w kostkę)
  • 1,5 szklanki octu
  • 1 szklanka oleju
  • 50 dag cukru
  • 4 łyżki soli
  • 2 opakowania pieprzu ziołowego
Ogórki z wszystkimi składnikami oprócz octu wymieszać i odstawić na dwie godziny, następnie dodać ocet, wymieszać i odstawić na godzinkę. 

Ogórki przełożyć do słoików, zalać zalewą (nie wystarczy jej na całkowite pokrycie ogórków, ale nic nie szkodzi).

Pasteryzować ok 5-10 minut.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz