wtorek, 29 sierpnia 2017

Karkówka rozpływająca się w ustach

Karkóweczkę z tego przepisu jadłam u cioci na imieninach ;)
Zachwyca mnie, jak bardzo jest miękka oraz naprawdę fajny, aromatyczny sosik. Najlepiej smakuje z kaszą i surówkami.



Składniki:

  • 1 kg karkówki - mięso pokroić w plastry, rozbić, usmażyć jak schabowe w jajku i bułce
  • 2 cebule - w piórka
  • 300 g pieczarek - w plasterki
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki keczupu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki octu
  • 2 szklanki wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka musztardy



Cebulę i pieczarki podsmażyć. Dodać pozostałe składniki (oprócz kotletów) i zagotować.

Do naczynia do zapiekania warstwami układać kotlety i zalewać sosem.

Piec w piekarniku 200st. - 1 godzina.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz