Ja najbardziej lubię takie tradycyjne pączusie z różą.
Składniki:
- 1 kg mąki
- 500 ml mleka
- 100 g drożdży
- 6 żółtek
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 100 g masła
- 50 ml rumu
- 1 cutryna
- 1/2 laski startej wanilii
- sól
- konfitura z róży
- 1,5 kg smalcu
- cukier puder
Do wyrośniętego rozczynu dodać żółtka utarte z jajkiem, cukrem, resztą mąki i mleka, rum, skórkę i sok z cytryny, wanilię i szczyptę soli.
Wyrabiać ciasto aż zacznie odchodzić od rąk, dodać roztopione masło, wyrobić i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Formować krążki i w środek nakładać konfiturę. Zalepić i zrobić kuleczki.
Pozostawić do wyrośnięcia.
Smażyć na smalcu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz