Myślę, że prawie każdą plamę (no może z wyjątkiem tych na honorze) da się wywabić. Warunkiem jest szybkie działanie i użycie odpowiednich środków.
Nie istnieje uniwersalny środek na usuwanie wszystkich plam.
Atrament - cytryną lub 10-procentowym roztworem wody i kwasku cytrynowego. Stare namoczyć w zsiadłym mleku lub serwatce i płukać w letniej wodzie.
Jagody - namoczyć w zsiadłym mleku lub serwatce i płukać w letniej wodzie. Wybielać na słońcu.
Czekolada - przetrzeć gąbką namoczoną w ciepłej wodzie z proszkiem do prania. Można spierać ciepłą gliceryną, płukać wodą z mydłem.
Farby, Lakiery - czyścić denaturatem, benzyną, terpentyną.
Herbata - stare plamy usuwać 9-procentową wodą utlenioną z dodatkiem kilku kropel amoniaku
Jodyna - świeże plamy zmywać gorącym mlekiem. Stare zaprać spirytusem, następnie wybielać wodą utlenioną.
Kawa, kakao - świeże plamy zmyć ciepłą wodą z dodatkiem gliceryny lub amoniaku, potem spłukać.
Stare zwilżyć, a następnie ścierać szmatką namoczoną w gorącej wodzie z dodatkiem amoniaku.
Krew - zaplamioną tkaninę namoczyć w zimnej, osolonej wodzie i zmieniać wodę, aż do zniknięcia plam.
Musztarda - zaprać w wodzie z dodatkiem sody.
Owoce - świeże plamy od razu posypać solą i spłukać zimną wodą, stare namoczyć w soku cytrynowym lub w roztworze ciepłej wody i gliceryny, następnie wyprać.
Pasty do butów - zetrzeć benzyną
Pot - zwilżyć octem lub słabym roztworem amoniaku, spłukać wodą i wyprać
Tłuszcz - zetrzeć czystą benzyną lub wybielaczem. Tkaniny, które można prać na mokro, namoczyć w ciepłym roztworze wody i proszku do prania, a następnie wyprać w gorącej wodzie z amoniakiem.
Trawa - usunąć spirytusem i sprać w gorącej wodzie z mydłem
Wosk - zdrapać, pod i na plamę położyć bibułkę i prasować gorącym żelazkiem
Plamy na obrusie powstałe z wina, barszczu czerwonego czy nalewki trzeba posypać solą, a obrus jak najszybciej wyprać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz