Georg Christoph Lichtenberg
Ciasto biszkoptowe z kremem chałwowym
Składniki:
Biszkopt - średnia blacha ok 24x28
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 4 białka i 4 zółtka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
Krem
- 250 g chałwy
- 250 g mascarpone
- 400 g śmietany 30%
- 2 fixy do śmietany
- łyżka cukru pudru
- kakao
Żółtka mikserem utrzeć z cukrem, dodać mąki i proszek. Z białek ubić pianę, połączyć z ciastem.
Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i wylać ciasto.
Piec w temperaturze 170 st przez ok 25-30 minut.
Chałwę pokruszyć i zmiksować z mascarpone. Ubić śmietanę z cukrem pudrem i fixami. Połączyć śmietanę z pozostałymi składnikami na krem. Masa powinna być gładka.
Biszkopt przekrawamy i wykładamy między obie części 2/3 kremu. Na wierzch wykładamy pozostały krem i posypujemy kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz