niedziela, 20 września 2015

Ciasto chałwowe

"Posiłki mają ogromny wpływ na człowieka, choć wino szybciej uwidacznia swoje działanie, a jedzenie wolniej, ale równie skutecznie". 
                                                                                   Georg Christoph Lichtenberg 




Ciasto biszkoptowe z kremem chałwowym


Składniki:
Biszkopt - średnia blacha ok 24x28

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 białka i 4 zółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
Krem
  • 250 g chałwy
  • 250 g mascarpone
  • 400 g śmietany 30%
  • 2 fixy do śmietany
  • łyżka cukru pudru
oraz 
  • kakao
Żółtka mikserem utrzeć z cukrem, dodać mąki i proszek. Z  białek ubić pianę, połączyć z ciastem. 
Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i wylać ciasto. 
Piec w temperaturze 170 st przez ok 25-30 minut. 


Chałwę pokruszyć i zmiksować z mascarpone. Ubić śmietanę z cukrem pudrem i fixami. Połączyć śmietanę z pozostałymi składnikami na krem. Masa powinna być gładka. 

Biszkopt przekrawamy i wykładamy między obie części 2/3 kremu. Na wierzch wykładamy pozostały krem i posypujemy kakao. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz